Hjelpesentralen Askøy

Krigen som herjer i Ukraina har drevet flere millioner mennesker på flukt. De forferdelige bildene og historiene fra krigens sanne ansikt er vanskelig å ta innover seg. Flere kjenner nå på et stort bredt spekter av følelser. Ukrainske kvinner, barn og eldre på flukt er kommet frem til Norge, og noen er allerede bosatt hos familier og venner på Askøy. På forespørsel fra Flyktningtjenesten ble Askøy Frivilligsentral og kulturavdelingen tidlig involvert i arbeidet med koordinering og mobilisering av frivilligheten, i forbindelse med bosettingen av flyktninger.

Ønske om å hjelpe

Når ulike kriser oppstår er det naturlig at flere mennesker engasjerer seg med et genuint ønske om å hjelpe mennesker i nød. Det har i de to siste ukene vært stor pågang av frivillige som har meldt sin interesse og registrert seg som frivillig. Inne på kommunen sin nettside kan alle som ønsker å bidra, melde ifra. Vi har mottatt over 50 henvendelser fra både enkeltpersoner og ulike frivillige organisasjoner den siste tiden!

Vi er overveldet av engasjementet og pågangen, dette gir oss et tydelig signalement på at uretten som skjer i Ukraina berører oss alle på en eller annen måte. Nå står flere frivillige klar med åpne armer for å ønsker flyktningene velkommen til Askøy.  

Selv om vi enda ikke vet nøyaktig hvem som kommer, har kommet, eller hva de vil trenge av hjelp fremover, vet vi at det står flere mennesker med varme hjerter, masse omsorg og åpne hender som er klar til å ta i et tak. Frivillige har meldt seg klar til å hjelpe med alt ifra rent praktiske oppgaver til mer sosiale og inkluderende aktiviteter.

Tanken om en hjelpesentral

Hvordan ville vi selv blitt møtt, og hva ville vi selv ønsket? 

Det er vanskelig å forestille seg, men vi tror at vi selv hadde satt pris på en Hjelpesentral hvor en kan bli møtt med medmenneskelighet og litt informasjon om det som rører seg på det helt ukjente og nye stedet som skal bli ens hjem på ubestemt tid. Samtidig som en kan ta med seg nødvendige klær, sko og utstyr uten å måtte bekymre seg ekstra over økonomien rundt dette i  en allerede vanskelig situasjon. Flere av de som er på flukt har reist i fra det meste og kommer tomhendt til et nytt og kanskje ukjent land. 

Allerede fra vårt første møte med flyktningtjenesten begynte tankene våre å spinne om hvordan vi best kan hjelpe, og  hvordan vi kan ønske våre nye venner velkommen til øyen vår.  Det var slik ideen om å opprette en Hjelpesentral på Kleppestø Senter oppstod. Tanken vår er å skape både en møteplass og en «butikk» hvor flyktninger kan komme å «handle» det de trenger uten å måtte betale for seg.

Etter et produktivt og særdelesInformasjonsmøte for frivillige, Askøy Frivilligsentral
positivt samarbeidsmøte med Kristin fra senter-kontoret på Kleppestø Senter ble vi enige om at det var en god ide å starte opp Hjelpesentralen Askøy i gamle «Lohne-lokalet». Senterledelsen på Kleppestø Senter har vært utelukkende imøtekommende og positive med et sterkt ønske om å gjøre noe for å ivareta de ukrainske flykningene som nå skal bosettes på Askøy.

Informasjonsmøte; Hvordan hjelpe flyktninger på Askøy

Etter samarbeidsmøtet vårt med Kleppestø Senter har alle avgjørelser, mobiliseringen av frivillige og opprettelsen av sentralen gått relativt "fort i svingene"! Det var bare til å hive seg rundt, og det første vi gjorde var å kalle frivilligheten inn til et informasjonsmøte om flyktningkrisen og opprettelsen av Hjelpesentralen! 

På mandag 28. mars møtte hele 40 -50 mennesker opp på Frivillighetssentralen for å høre mer om hvordan frivillige kan bidra, samt for å høre siste oppdatering om flyktninger på Askøy. Det var et enormt engasjement og flere gode spørsmål ble løftet frem i løpet av kvelden. På vegne av Askøy Frivilligsentral og kulturavdelingen i Askøy Kommune vil jeg takke alle som har meldt sin interesse, og som står klar til å bidra på ulikt vis.

Vi er så utrolig takknemlig for at så mange flotte askøyværinger gir av seg selv og sin fritid, for å hjelpe mennesker på flukt.

Samarbeid

Hjelpesentralen Askøy er opprettet som en følge av et samarbeid mellom Askøy Frivilligsentral, kulturarbeider for flyktninger (Askøy Kommune) og Kleppestø Senter. Samtidig er det også et samarbeid mellom ALL frivillighet på øyen, og vi oppfordrer alle frivillige organisasjonene på Askøy om å melde seg opp til en vakt eller to.

Ring gjerne frivilligsentralen dersom du har noen spørsmål, eller ønsker mer informasjon om hvordan du eller ditt lag/forening kan bidra.

Målet med Hjelpesentralen er å kunne tilby flyktninger og andre interessenter en møteplass hvor de kan få informasjon om det som rører seg på Askøy, samt kunne spørre om hjelp til ulike ting i forbindelse med bosetting. Samtidig som vi kan hjelpe til med å skaffe nødvendig utstyr og klær. 

Her kan ulike lag/foreninger være med å bidra, både for å fortelle om egne aktiviteter og være til hjelp og støtte til mennesker som kommer innom. 

God hjelp fra Helse -og oppvekst 1A, Askøy videregåendeTakk til alle givere og frivillige

I løpet av kun en uke har vi fått Hjelpesentralen opp å gå! Vi har mottatt utallige sekker med klær, leker og utstyr. Givergleden er stor, og vi har fått inn så utrolig mye fint! Vi har rett og slett fått inn så mange donasjoner nå at vi er nødt til å sette innsamlingen på vent.

Det er allerede lagt ned over 150 dugnadstimer i Hjelpesentralen, og vi har fått god hjelp fra både Askøy V.G.S., enkeltpersoner fra blant annet voksenopplæringen, ukrainske askøyværinger som hjelper til som tolk og flere frivillige fra Askøy Røde Kors. Flere butikker rundt om på Kleppestø Senter har også bidratt på ulikt vis.

Dere er alle helt fantastiske, og vi er så uendelig takknemlig for den jobben dere gjør! Vi vil i denne omgang gi en ekstra takk til Røde Kors og flere engasjerte frivillige fra Kvinnekafeen, samt en stor takk til våre ukrainske venner som kommer med trøstende ord og varme klemmer til de som kommer innom Hjelpesentralen for å få hjelp.

Takk til alle som stiller opp med varme hjerter, godt humør og god dugnadsånd. Dere er hjerte i Hjelpesentralen, og vi hadde ikke klart oss uten dere!

Flere frivillige hjelper til med sortering av klær, sko og utstyrSammen er vi sterke

Det er klart at vi skulle ønske vi kunne gjøre så mye, mye mer, men vi håper på at Hjelpesentralen Askøy kan bidra til at de menneskene som nå skal bosettes her føler seg velkommen. 

Vi håper og tror at Hjelpesentralen kan være et knutepunkt og en møteplass mellom mennesker som sammen jobber for et kontinuerlig inkluderingsarbeid.

Ønsker du å bidra?

Meld din interesser her.

Følg Hjelpesentralen Askøy sin Facebook side for oppdatering og mer informasjon.

2024 © Kleppestø Frivilligsentral