Kaffeprat - Ord om Nord

Tenk om vi hadde en frivilligsentral nord på Askøy! Hva ville du ha brukt den til? Hvilke drømmer har du om å få til ulike aktiviteter på nordre Askøy? Hvilke ressurser vet du om, og hvilke har du å tilby? Det var godt oppmøte på Heiarvang grendahus torsdag 24.03.2022 når SoNom (Sammen om nærmiljø) og Askøy Frivilligsentral inviterte til kaffeprat om frivillighet, nærmiljø og opprettelsen av en Frivilligsentral nord på øyen. Flere ildsjeler i fra nordre Askøy samlet seg for å bidra med sine «Ord om Nord».

Fjerdeklasse ved Fauskanger barne- og ungdomsskole

Vakker musikk og storfint besøk

Før kaffepraten fikk vi høre vakre toner i fra elever på Fauskanger barne- og ungdomsskole. Trolig var det flere rørte hjerter og våte øyekroker etter det musikalske innslaget. Tusen takk til alle sammen for ett flott bidrag.

Det ble også  bursdagssang og jubel til ære for en overasket og takknemlig kultursjef, Stig Ryland, som feiret litt av dagen sin sammen med alle oss på Heiarvang.

Etter vakker barnesang holdt kultursjefen, styreleder og vikarierende daglig leder, i Askøy Frivilligsentral, en kort appell om frivillighetens år og hva en frivilligsentral kan være.

Frivilligsentral Nord

Det er flere som har ytret at det er høyst på tide å opprette en frivilligsentral nord på øyen. Askøy er en langstrakt og tallrik kommune med store avstander, og dersom vi sammenligner oss med liknende kommuner som eksempelvis Øygarden er vi per nå en sentral i manko! Samtidig er det liten tvil om at det er utfordrende for kun en frivilligsentral, med en ansatt, å finne nok tid til å serve en hel kommune med snart 30 000 innbyggere.

En frivilligsentral skal fungere som en slags nærmiljøsentral, en møteplass for alle som ønsker å engasjere seg som frivillig i en eller annen form. Det er menneskene tilknyttet nærmiljøet og sentralen som skal utvikle dens innhold, og dermed definere hva frivilligsentralen er. Med andre ord finnes det flere gode argumenter for at det ikke er formålstjenlig for frivilligheten, nærmiljøet og kommunen at det  kun er en sentral i sør.

I likhet med SoNom prosjektet har en frivilligsentral et formål om å mobilisere ulike ressurser i lokalsamfunnet for å skape levende og aktive nærmiljøer. Frivilligsentralen er et kraftsenter, et knutepunkt for mennesker, lag/foreninger og kommune. Som en brobygger legger frivilligsentralen til rette for et tverrfaglig samarbeid, og «Møter mellom mennesker».

Hos frivilligsentralen er alle mennesker velkommen, og med en frivilligsentral nord kan en skape en ressursbank for frivilligheten, samtidig som det legges til rette for møter mellom mennesker på tvers av generasjoner, kulturer og bygder!

Kaffeprat

Selve prosessarbeidet og kaffepraten ble ledet av Bjørn Tore Bystrøm ved SoNom prosjektet, som har solid kompetanse innen kreative prosesser og Abcd metoden. Flere gode refleksjoner fant sted under kaffepraten , og  det ble flittig notert ned gode ideer på både post it lapper, store duker av gråpapir og vanlig ark. For å hjelpe oss i gang med kreativ tenkning ble vi innledningsvis tatt med på en lite drømmereise, og det var flere  "norriser" som drømte om både badeparker, treningssenter og bedre infrastruktur på nordre Askøy. Videre ble det kartlagt både kjente og ukjente ressurser på nordre Askøy, og ulike tanker om det å opprette en frivilligsentral nord. 

Det ble også servert kaffe og deilig bakst av flott ungdom fra Fauskanger skole under kaffepraten. Takk for god bevertning! 



Veien mot vest

Stemningen under selve prosessarbeidet var upåklagelig, og det ble ekstra mye latter når noen ropte høyt ut; Er det søringar her? 

En kan vel trygt si at stemningen holdt hele kvelden ettersom vi så heldig å  få høre et utdrag fra det musikalske stykket «Veien mot vest» med Berit Håpoldøy, Helge Jordal og Lars Hammersland. "Veien mot vest" handler om utvandringen til Amerika, og det var nok flere "ung pike" hjerter som smeltet litt når selveste  Mr. Jordal entret rommet, og vi var flere som hørte lett fnising og så røde kinn. 

"Veien mot vest" er en forestilling som både byr på god stemning og latter, samt alvor om det å oppleve nød og utvandring. Tusen takk til Berit, Helge og Lars for et fantastisk musikalsk bidrag, og en flott avslutning på en fin kveld.

Vi kan trygt anbefale alle å få med seg forestillingen dersom de får muligheten til det.

Fra venstre; Bjørn Tore Bystrøm (SoNom), Berit Håpoldøy, Helge Jordal, Tina Dale (Frivilligsentralen), Silje Søgnesand (SoNom)

Helt til slutt vil vi takke alle oppmøtte for gode refleksjoner, innspill og topp stemning. Takk for dere delte deres ord om nord,  og en stor takk til alle som har bidratt på en eller annen måte og til alle i SoNom for et godt samarbeid.

Nå ser vi frem til å jobbe videre med prosessarbeidet og alle ideene som ble hentet inn i løpet av kvelden.

Er du fra nordre Askøy og ønsker å dele dine ord om nord?

Ta kontakt med oss, så slår vi av en kaffeprat på sentralen!

2024 © Kleppestø Frivilligsentral