Vedtekter Askøy Frivilligsentral

Vedtatt av styret i Frivilligsentralen i ekstraordinært årsmøte 11.06.2019 Godkjent av kommunestyret 17.10.2019

§ 1: Formål:

Frivilligsentralen på Askøy skal være et bindeledd og kontaktpunkt mellom mennesker som ønsker å yte en frivillig innsats og mennesker med behov for ulike typer hjelp. Den skal være åpen for alle, og jobbe for å inkludere alle som har lyst å delta i ulike former for frivillig arbeid. Sentralen skal være en lett tilgjengelig, sentralt plassert møteplass, der terskelen for å melde seg som frivillig eller melde behov skal være lav.

Frivilligsentralen skal være en møteplass og brobygger mellom mennesker, frivillige organisasjoner og sammenslutninger og det offentlige. Frivilligheten er en fri og uavhengig sektor, som skal utvikles av og på de frivilliges premisser. Askøy Frivilligsentral skal også medvirke til å stryke allerede eksisterende tilbud. For de gruppene som mangler tilbud skal Frivilligsentralen være en drivkraft for realisering av aktivitet. 

Frivilligsentralens tjenester skal ikke erstatte, men komme som tillegg til det offentlige tjenestetilbudet. Det legges vekt på et samspill mellom frivilligheten, næringslivet og det offentlige på områder som det er naturlig å samarbeide om. 


§ 2: Organisering:

Frivilligsentralen på Askøy organiseres i samsvar med retningslinjer om Frivilligsentraler gitt av Kulturdepartementet (KUD) og interesseorganisasjonen Norges Frivilligsentraler.

Askøy kommune ved Fagavdeling kultur og idrett står som eier av sentralen og ivaretar arbeidsgiveransvaret for daglig leder. Sentralen organiseres med årsmøte, frivilligforum, eget styre og daglig leder. 

Daglig leder er faglig underlagt styret ved styrets leder. Om styret finner det formålstjenlig kan det opprettes en arbeid/prosjektutvalg bestående av styreleder, representant(er) fra organisasjonene og daglig leder. 

Styret skal organisere et frivilligforum inntil to ganger i året, som fungerer som en referansegruppe for styre og daglig leder på Frivilligsentralen. Det er utarbeidet eget mandat for frivilligforum. 


§ 3: Årsmøte:

Årsmøtet er sentralens øverste organ og består av styrets medlemmer, deltakere fra brukere, hjelpere, organisasjoner og andre interessenter. 

Årsmøtet innkalles av styret og avholdes ordinært en gang per år innen utgangen av mars måned etter offentlig kunngjøring 30 dager før møtedato. Påmelding for deltakelse i årsmøte må skje til daglig leder innen 8 dager før møtedato. Saker som ønskes behandlet på årsmøte, skal sendes skriftlig til styret ved daglig leder innen 14 dager før møtet. Styret innkalles minst 8 dager før fastsatt årsmøtedato vedlagt saksliste og eventuelle sakspapirer. 


I ordinært årsmøte skal, ved siden av de innsendte saker, følgende faste saker behandles:

Konstituering, årsmelding fra styret, årsregnskap, årsbudsjett og aktuelle valg. 

Vedtak treffes med alminnelig flertall. Ved stemmelikhet teller styreleders stemme som dobbeltstemme. Det er bare styrets medlemmer som har stemmerett - øvrige deltakere har talerett. 

Ved valg avgjøres stemmelikhet ved loddtrekning. 


§ 4: Valgkomité:

Frivilligsentralen på Askøy skal ha en valgkomité på 3 personer bestående av 2 representanter fra frivillige organisasjoner og 1 representant fra eier. Valgkomitéens styrerepresentant blir valgt for 2 år om gangen. 

Til valgkomitéen skal det velges én representant fra frivillige lag og organisasjoner som ikke har plass i styret.


§ 5: Styret

Styret består av 7 medlemmer; hvorav 1 medlem med vararepresentant oppnevnes av Kommunestyret, 1 medlem med vararepresentant oppnevnes av kommunens administrasjon og 1 medlem med vararepresentant oppnevnes av Ungdommens kommunestyre (UKS), alternativt rekrutteres fra andre ungdomsmiljøer/grupper. Fra de frivillige organisasjoner oppnevnes 3 medlemmer og 3 personlige vararepresentanter. 1 uavhengig frivillig representant med vararepresentant. 

Leder velges for et år om gangen, ved særskilt valg. Styre er valgt av årsmøtet, konstituerer seg selv og er daglig leders direkte overordnede. 

Styret skal velges slik:

  • Representant fra kommunestyret velges av kommunestyret for valgperioden på 4 år.
  • Representant fra ungdommens kommunestyret velges av UKS eventuelt andre ungdomsmiljøer for valgperioden på 2 år.
  • Fagavdeling Kultur og idrett skal ha Rådmannens representant i styret.
  • 3 styremedlemmer fra frivillige organisasjoner velges for to år om gangen, men ordnet slik at det hvert år velges vekselsvis 2 og 3 styremedlemmer. 

Styret har det utøvende ansvar for sentralen og for at driften skjer i samsvar med vedtatte retningslinjer fra KUD og vedtekter for Askøy Frivilligsentral. Styret sørger for at sentralens formål, målsettinger og intensjoner følges opp i samarbeid med daglig leder. Styret har ansvar for at det føres protokoll/referat fra årsmøtet og fra styremøtene og ansvar for budsjett og regnskap. Styret skal aktivt bidra til sentralens aktiviteter og drift. 


§ 6: Økonomi

Frivilligsentralens budsjett vedtas årlig av kommunestyret. 

Sentralens regnskap føres av Askøy kommune.

Askøy kommune lønner daglig leder og stiller til disposisjon nødvendige lokaler og utstyr. Øvrige tilskudd fra Askøy kommune til drift fastsettes årlig i økonomiplan for Askøy kommune. Tilskudd fra øvrige kilder disponeres fullt ut av Frivilligsentralen.

Frivilligsentralen og de frivillige kan ikke ta imot betaling fra brukerne for de tjenester som ytes.


§ 7: Endring av vedtekter: 

Endringer av vedtekter kan vedtas av årsmøtet med 2/3 flertall og endringene skal legges frem for kommunestyret til godkjenning. 


§ 8: Rapportering

Frivilligsentralen leverer årsmelding til Utvalg for oppvekst og utvalg for levekår.

Referatene fra styret i Frivilligsentralen meldes UFO og UFL.


2024 © Kleppestø Frivilligsentral